PMS ja PMDD oireita? Lupaan, että luettuasi tämän artikkelin, tiedät miten helpottaa PMS ja PMDD oireita. Lupaan sinulle helpotustakuun ja uuden oivalluksen!

Tuntuuko siltä, että PMS ja PMDD on kuin saatana tulisi taloon? Tekeekö PMS ja PMDD oireet sen, että muutut tietyssä kuukauden vaiheessa kiukkuiseksi, alat oireilla vaikka millä tavalla ja arkesi hankaloituu?

Tiedän omasta erityisen rankasta kokemuksestani mitä koet. Tiedän myös mistä puhun ja sanon sinulle, että asian ei tarvitse olla niin. Jatka lukemista sillä lupaan sinulle, että elämäsi voi muuttua ja voit löytää tiesi ulos kärsimyksestäsi.

*

TÄSSÄ ARTIKKELISSA PMS PMS JA PMDD OIREITA HELPOTTAAKSEMME:
Tarkastellaan ensin asiaa nykytiedon valossa: mistä PMDD ja PMS oireissa on kyse? Havaitaan asiaa myös muutamien ajattelijoiden näkökulmasta.

Kerron oman näkemykseni siitä, miksi me naiset kärsimme. En selitä sinulle hyödytöntä teoriaa ilmiön olemassa olosta niin, että siitä ei ole sinulle käytännön elämässäsi mitään apua.

Sen sijaan kerron sinulle syyn, joka auttaa sinua oivaltamaan jotain aivan uutta. Lisäksi se auttaa sinua näkemään, miten voisit hyödyntää PMS ja PMDD oireita omassa kasvussasi.

*

JAAN KOKEMUKSENI TEKNIIKASTA, JOTA TESTASIN HELPOTTAAKSENI PMS JA PMDD OIREITA.

Lopuksi jaan myös huvittavan tositarinan siitä miten auton renkaiden vaihto sujui multa PMDD tai PMS oireisena.

Mitä PMS ja PMDD oireista sanotaan?

Tarkastellaan ensin, mitä PMS eli premenstruaalioireyhtymä tarkoittaa nykytiedon valossa ja mitä siitä tiedetään. Minkälaisia oireita sulla on? Voit kommentoidaa artikkelin alle.

Lääkärit tietävät ja ymmärtävät asiasta maassamme ilmeisen vähän, mutta ainakin tämän:
 
Määritelmä:
– Kuukautisia edeltävällä oireyhtymällä eli premenstruaalioireyhtymällä (PMS) tarkoitetaan hedelmällisessä iässä olevilla naisilla kuukautiskierron lopulla toistuvasti esiintyviä psyykkisiä ja somaattisia oireita, jotka haittaavat normaalia elämää.

Yleisyys
– Lieviä oireita esiintyy ennen kuukautisia lähes kaikilla naisilla.
PMS:n esiintyvyydeksi on arvioitu jopa 20-30 %, vaikean PMS:n noin 5-10 %
– Vaikeimmillaan oireet ovat 30-40 vuoden iässä, mutta niitä esiintyy alle 20-vuotiaillakin. Menopaussin lähestyessä oireet lievittyvät.

Etiologia
– Munasarjojen toiminta on edellytys PMS:lle, mutta sen perimmäinen syy on edelleen tuntematon.
Normaali munasarjatoiminta aikaansaa poikkeavan vasteen keskushermostossa.
Keskushermoston välittäjäaineilla, mm. serotoniinilla ja GABA:lla, uskotaan olevan osuutta PMS-oireiden synnyssä.

Oireet
Psyykkisiä: ärtyneisyys, depressio, mielialan vaihtelevuus, vihanpurkaukset, sekavuus, keskittymisvaikeudet, väsymys, unettomuus, ruokahalun muutokset, vetäytyminen sosiaalisista kontakteista.
Somaattisia: rintojen arkuus, vatsan turvotus, päänsärky, raajojen ja vatsan turvotus ja erilaiset kivut.

 Lähde: Lääketieteellinen aikakausikirja duodecim, 2009;125(17):1895-6, Varpu Ranta

*

*

Meri Leppikangas, luontaishoitaja, yrttiasiantuntija Pohjois-Savosta, kirjoittaa seminaarityössään:

Premenstruaalinen oireyhtymä on yksi hormoniepätasapainon ilmiö; hyvin yleinen ja lähes normaalina pidetty. Lähes jokaisella lisääntymiskykyisellä naisella on jonkinlaisia oireita ennen kuukautisia, mutta se mikä niiden voimakkuus ja häiritsevätkö ne elämää, määrittelevät onko kyseessä PMS.

Oireet alkavat, kun munasarjoista irronnut munasolu ei hedelmöitykään ja keho alkaa valmistautua kuukautisiin. Yleisiä oireita ovat mm. mielialojen vaihtelut, ärtyneisyys, masentuneisuus, turvotus, ummetus, ripuli, unettomuus, väsymys, voimattomuus, rintojen arkuus, päänsärky, selkä- ja nivelkivut, ruokamielihalut.

Tästä Merin sivuille: YRTTIMERI -kokonaisvaltaista hoitoa luonnollisesti

*

OLETKO SINÄ LÖYTÄNYT APUA OIREISIISI LUONNOLLISESTI TAI LÄÄKÄRISTÄ?

Hoitonetti.fi kirjoittaa seuraavasti: ”Prementruaalisyndroomasta on tehty paljon tutkimusta, mutta oireiden yleisyyden määrittelyä haittaa se tosiasia, että niitä esiintyy jossain määrin miltei kaikilla lisääntymisikäisillä naisilla. Oireiden toistuvuus ja niiden aiheuttama haitta pitkälti määrittelevät, onko kyseessä PMS vai ovatko oireet osana tavallista kuukautisvaihtelua.”

PMDD oireista sanotaan seuraavaa:

Kuukautiskierron loppuvaiheen psykofyysinen oireilu on kuukautisia edeltävän oireyhtymän (PMS) ja kuukautisia edeltävän dysforisen häiriön (PMDD) tunnusomainen piirre. Diagnostisten kriteereiden täyttymiseksi oireilun tulee aiheuttaa merkittävää toiminnallista haittaa. Lisäksi kuukautisten päättymisen ja ovulaation välisenä aikana on oltava oireeton jakso.

Diagnostiikan apuvälineenä käytetään kahden kuukautiskierron ajan täytettävää oirepäiväkirjaa. Oireyhtymien patofysiologia tunnetaan varsin huonosti, mutta keskushermoston gamma-aminovoihappo- ja serotoniinivälittäjäainejärjestelmissä on havaittu poikkeavuuksia.

Premenstruaalioireita ei esiinny anovulatorisissa tiloissa. Ovulaation estävä hormonaalinen lääkitys ja selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät (SSRI-lääkkeet) on todettu tehokkaiksi oireyhtymien hoidossa. Sekä diagnosointi että hoito voidaan toteuttaa perusterveydenhuollossa.

PMS haasteen esiintyvyys on arvioitu olevan enintään 20 – 25 %.  PMDD:n esiintyvyys on arvion mukaan 3 – 8 %. PMDD oireet eroavat PMS oireista siinä, että kohdistuvat erityisesti mielen tilaan ja ovat erityisen rajut. Jopa itsetuhoisia ajatuksia voi esiintyä.

Lähde: Kuukautisia edeltävä oireyhtymä ja dysforinen häiriö, LÄÄKETIETEELLINEN AIKAKAUSKIRJA DUODECIM 2013;129(17):1756-63, Henri Leminen ja Jorma Paavonen (https://www.duodecimlehti.fi/duo11201)

Laaja 8 sivuinen pdf: Kuukautisia edeltävä oireyhtymä ja dysforinen häiriö, löytyy tästä

*

PMS ja PMDD henkisen kasvun mahdollisuutena

Echart Tolle, henkinen opettaja, luennoitsija ja kirjailija kirjoittaa kirjassaan Läsnäolon voima (s. 166) seuraavasti:

”Ellei nainen ole täysin tietoinen, hän on henkilökohtaisen kärsimyskehonsa ohella kytköksissä naisten kollektiiviseen kärsimyskehoon. Se sisältää naisten tuhansien vuosien kuluessa kärsimän tuskan, joka on seurausta naisten alistamisesta, orjuutuksesta, riistosta, raiskauksista, lasten synnytyksistä ja lasten menetyksistä.

Monien naisten kuukautisten yhteydessä emotionaaliset ja fyysiset kärsimykset ovat seurausta uinuneesta kollektiivisesta kärsimyskehosta, joka herää yleensä tuossa vaiheessa. (Tähän itse naisnäkökulmasta korjaisin, että ennen kuukautisia, kierron päivine 14-28 aikana).

Tosin jokin ärsyke voi saada sen hereille muinakin aikoina. Kärsimyskeho estää sen elämän energian vapaata virtaamista kehossa, jonka fyysinen ilmentymä on kuukautiset. Tarkastelkaamme hetken miten, tämä voi tarjota mahdollisuuden valaistua.”

Tolle kirjoittaa myös (s.168):

”Älkää siis käyttäkö kärsimyskehoanne persoonanne rakentajana. Käyttäkää sitä valaistumiseen. Muuntakaa se tietoisuudeksi. Parhaimpia ajankohtia siihen on kuukautisten aika. Uskon, että tulevina vuosina monet naiset tulevat nousemaan tietoisuuden tilaan tuona aikana.

Tavallisesti se merkitsee monille naisille tiedostamattomuuden aikaa, koska heidät valtaa silloin naisten kollektiivinen kärsimyskeho. Heti kun olet saavuttanut tietyn tietoisuuden asteen, voit kääntää asian päinvastaiseksi. Sen sijaan, että taantuisit tiedostamattomuuteen, tuletkin tietoisemmaksi.

Olen kuvannut tätä periaatetta jo aikaisemmin, mutta käykäämme sitä vielä hieman läpi – erityisesti suhteessa naisten kollektiiviseen kärsimyskehoon.

Kuukautisten lähestyessä, ennen kuin tunnet ensimmäisiä oireita siitä, mitä tavallisesti kutsutaan kuukautisia edeltäväksi kireydeksi – eli ennen kuin naisten kollektiivinen kärsimyskeho herää sinussa – valpastu ja ole läsnä kehossasi niin täydellisesti kuin mahdollista.

Kun ensimmäinen merkki ilmenee, sinun on oltava kyllin valpas kyetäksesi `pyydystämään` sen ennen kuin se ottaa sinusta vallan.

Ensimmäinen merkki saattaa olla esimerkiksi yhtäkkinen voimakas ärtymys, vihan välähdys tai se saattaa myös olla puhtaasti fyysinen oire. Mikä tahansa se sitten onkin, ota se kiinni ennen kuin se alkaa johtaa ajatteluasi ja käyttäytymistäsi.

*

Tämä merkitsee yksinkertaisesti sitä, että sinun on kohdistettava huomiosi tiiviisti siihen. Jos kysymyksessä on emootio, tunne sen taustalla oleva voimakas energialataus. Tiedä, että kyseessä on kärsimyskeho. Ole samanaikaisesti tämä tiedostaminen oli totea tietoinen läsnäolosi ja tunne sen voima.

Jokainen emootio, jonka otat läsnäolosi piiriin, tyyntyy nopeasti ja muuttuu. Jos kyseessä on pelkkä fyysinen oire, siihen kohdistamasi huomio estää sitä muodostumasta emootioksi tai ajatukseksi.

Ole vain jatkuvasti valppaana ja odota seuraavaa kärsimyskehon antamaa merkkiä. Kun se ilmaantuu, käsittele sitä samalla tavalla kuin edellistäkin.”

MITÄ SINÄ AJATTELET EDELLÄ KUVAILLUSTA?

*

Helpottiko Tollen ohje PMS ja PMDD oireita käytännössä – testasin

Olo tila yltyy inhottavaksi. Ahdistus tuntuu kaulalla ja rintakehällä. Olo on levoton ja raivoisa. Istun meditaatio asentoon ryhdikkäästi selkä suorana, hengitän, tulen läsnä olevaksi kehooni ja siihen kohtaan kehossa, jossa inhottava olo on eniten. Hengitän syvään ja uloshengityksellä irti päästän tuota energiaa.

Mielikuvissani havaitsen märäntyneitä ihmisen raatoja ympärillä. Tämä on vahvaa mielen symboliikkaa. Kuin unikieltä.

Tämä inhottavuus on ilmentynyt viimepäivinä myös fyysisessä maailmassani: koppakuoriaiset eksyvät juomalaseihini, törmään postilaatikkoon, kärpäset lentävät laatikosta, kun avaan kantta, haju on järkyttävä. Laatikossa on märäntynyt eläimen raato.

*

Läsnäolo auttaa purkamaan oloa

Säilytän huomion tiiviisti siinä kohtaa kehossa, jossa inhottava olo on eniten. Sisäinen puheeni havainnoi olemuspuoliani: naista, lasta, kertojaa, jonka ääni on sangen rankaiseva ja saatanallinen.

Mieleen nousee kuva kärsivästi ja riutuvasta naisesta, joka on raatanut työtä, raatanut fyysistä työtä. Hän likainen ja kärsii syvästi. Raataminen ei riitä, se ei tuo niitä tuloksia, joita halutaan ja vaaditaan. Tietäneekö kukaan edes miksi raadetaan!?

*

Joskus ihmisen luonnolliset keholliset ilmaisun tarpeet muistuttavat eläintä – kyllä, olemme nisäkäs, maan asukas

Fyysisen kehoni olo tila muuntuu, naamani vääntyy kärsimykseen ja kehoni alkaa pumppaamaan kärsimysitkua. Se päästää ulos sen, mistä mielikuvassa on kysymys.

Energia vapautuu. Kärsimysitkussa kyyneleet valuvat, naama ja kaula ovat kireällä ja suusta pääsee lamaavaa huutoa, joka kuulostaa lampaan tai aasin huudolta.

Kehon liikehdintä lakkaa ja havainnoin olotilaani. Se on hieman helpottunut. Samanlainen painostava tunne rintakehällä ja kurkussa kuitenkin jatkuu. Myös kiukku ja marttyyrikärsimys on havaittavissa, mutta lievempänä.

*

Meditaatio auttaa tarkkailemaan

Siirryn meditoimaan ohjattua irti päästämismeditaatiota. Istun jälleen ryhdikkäästi selkä suorassa ja kädet sylissä kämmenet kohti kattoa. Havainnoin sisäisiä tapahtumiani ohjatun meditaation myötä.

Voimakas naisen kärsimys, jossa ilmenee miehen, puolison menetys sekä fyysinen ja mentaalinen raataminen vain raatamisen vuoksi sekä näistä ajan kanssa syntynyt voimakas marttyyriolemuspuoli.

 Hengityksen myötä irti päästän ja tarkkailen ilmiöitä sisälläni. Havaitsen riutuvan naisen ja lapset, isän ja miehensä menettäneenä ja raatamisen. Tunnistettavissa on sota-aika ja sota-ajan naisen kärsimys.

*

Tietoisuus vapauttaa

Hengityksen avulla irti päästän ja irrottaudun näistä historiassa muodostuneista naisen elämän olemuspuolista, jotka ilmentävät kärsimystä tietäen, että en tarvitse niitä enää. Irrottaudun kärsimyskehosta ja irti päästän voimallisesti ja rauhallisesti.

Antaudun Luojalle täysin, antaudun Jumalallisen isä-äidin syliin. Luotan Luojaani, Elämään joka tietää minusta kaiken. Kaiken sen mitä minä vasta opettelen tuntemaan. Havaitsen vapautumista ja suurta helpotusta olemuksessani.

Kyllä. Näin voin helpottaa PMS ja PMDD oireita.

Tulkitse PMS ja PMDD oireita oikein kutsuna takaisin omaan kehoosi

Tässä tulee nyt ehdotus lääkäreillekkin; mikä on PMS ja PMDD oireiden toistaiseksi tuntematon perimmäinen syy?

Oma kokemukseni ja totuuteni on, että kysymys näissä PMS ja PMDD-oireissamme on siitä, omat luonnolliset ja aidot tarpeemme sekä sisäinen luontainen sykli ja rytmi pyrkii esiin.

Kun opimme jälleen kuuntelemaan ja kunnioittamaan oman kehomme viestejä ja todellisia tarpeitamme, pääsemme jälleen tasolle, jossa näistä oireista tulee jokaisen naisen ohjaavia ominaisuuksia.

Lopulta oireet lakkaavat ilmenemästä oireina ja niistä tulee pikemminkin oma sisäinen merkkikielemme jota osaamme kuunnella. Voimme oppia kuuntelemaan ja ymmärtämään sekä olemaan läsnä omalle sisäiselle ohjauksellemme.

Olen saanut sukeltaa syvälle omaan kokemukseeni naisena, koska oma PMS ja PMDD aikani (kierronpäivät 14-28) on olleet vuosien ajan todella kamalaa ja elämälle tuhoisaa, suorastaan itsemurhalle altistavaa. Eikä sukumme “itsemurhageeni” ole asiaa juuri helpottanut.

Kun olen oppinut kuuntelemaan sisäistä ohjaustani, parhaimmillaan tuo aika on minulle antoisaa ja suuria oivalluksia tuottavaa. Sellaisia oivalluksia, joiden äärelle päästessään voi sanoa löytäneensä elämän kultaisen ydin langan, sen langan, joka vastaa kysymykseen, MIKSI OLEN JA KUINKA VOIN TOTEUTTAA ITSEÄNI TÄYTTÄ POTENTIAALIANI LOISTAEN!

TILAA TÄSTÄ ITSELLESI MAKSUTON OPAS: 6 askelta PMS ja PMDD oireiden minimointiin.

*

Katso tältä videolta mikä pelasti mut pahimmalta PMDD helvetiltä:

KATSO VIDEO JA KUVAUKSEN VINKIT YOUTUBE SOVELLUKSESSA TÄSTÄ

*

HALUAN KUULLA LISÄÄ!

Olisitko kiinnostunut maksuttomasta oppaasta, josta saisit työkaluja ja tekniikoita, joiden avulla voisit helpottaa oireitasi? Tule odotuslistalle! Maksuton opas tulossa toukokuussa 2021.

Marketing by

Ja lopuksi vielä huvittava tositarina siitä miten PMDD oireistaan kärsivän naisen päivä voi mennä, kun keskittyminen ja tietoisuus horjahtelee ja pitäis vaihtaa auton renkaat.

Lokakuussa 2017

Sekavuutta, ahdistusta, keskittymisvaikeuksia, levottomuutta, kiukkua, hirveitä oloja ja sisäisiä satiaisia, maayhteydessä pahoja katkoja ja jatkuva tarve syödä… Makeaa ja kermaista, lisää makeaa ja kermaista…

Niinhän se lähti horjuville raiteille lokakuun kierto juuri siinä kohtaa missä olisi pitänyt olla tarkkana. Tuli heitettyä oikein litra sotalla bensaa PMS liekkeihin. Kerronpa, miten tämä meni tällä kertaa.

Kierron päivä 14 ja lusikoin suuhuni vehnä-sokeri suklaakakkua. Ihana hetki ystävän kanssa kahvilassa ja se hetki, kun piti sanoa ei kiitos tällä kertaa, suusta luiskahti ”Joo!” Tämä ajankohta oli se, kun sokeri, viljat ja kahvi laitetaan nimenomaan pois omasta valikoimasta. Eikä tähän nyt liity mitään ankaruutta tai ehdottomuutta vaan silkkaa kokemuksesta havaittua rakkautta omaa itseäni, sieluani, naiseuttani ja kehoani kohtaan. No hyväähän se oli… Sen hetken…

Kierron päivänä 16 teutaroin aamupäivän autoni talvirenkaiden kanssa. Sitä omaa ukko-kultaa odotellessa… Se episodi viihdytti ilonauruun ainakin neljää eri ihmistä. Ensin naapurin rouva sai seurata potkuesitystä ja kipunan katkuista monologia siitä, miten olin tehnyt tästä rengas asiasta käsin treffi-ilmoituksen. Potkuesitys tapahtui, kuten ystäväni oli neuvonut, potkin rengasta irti perseelläni istuen. Ei siihen muuten saanut voimaa ja kyllä ne lopulta irtosivat. Sain vihdoin talvinakit alle.

Hyppäsin saman tien kiivastuksissani autoon ja kurvasin pihasta läheiselle huoltoasemalle tarkastamaan rengaspaineet. Ja mikäs se siellä odottaa! Pakettiautojen kokoontumisajot ilma/vesi pisteen edessä. Kiroilin jo ääneen ja samalla viihdytin muutamaa pihalla seisoskelevaa herraan. Komea uusi Skoda kurvasi pihaan ja iäkäs herrasmies oli samalla asialla kuin minäkin. Hän oli ihana ja auttoi minua. Saatiin rengaspaineet kuntoon.

No mutta entäpäs sitten… Operaatio pölykapselit. Viimeisillä motivaation rippeilläni, kädet ällöttävässä harmaassa tomussa kaappasin kapselit kontista ja yritin mäiskiä ne paikoilleen. Samaan aikaan joku huikkasi

”Niissä on semmonen lovi…”, osoitti vinkkinä ilmeisimmin minulle.

Tovin siinä murjottuani niitä, pojat, jotka olivat seistä tököttäneet hallin edessä tupakalla, kysyivät huvittuneina:

”Tarviitko apua?”

”Ai näyttääkö se siltä?” vastasin koomisen kiivastuneena.

Ihanat pojat auttoivat ja kapselit olivat käden käänteessä paikoillaan.

Lopulta olin kiitollinen, että renkaat tuli vaihdetuksi. Tiedostin tapahtumat itsessäni. Onneksi koko episodi toi ihmisille ilo.

No mutta kuten ostosteevee aikanaan usein toitotti, EIKÄ SIINÄ VIELÄ KAIKKI!

Selvittyäni lopulta haasteellisesta, mutta kaiken kaikkiaan kivasta päivästä, höyrähdin oikein urakalla baariin.

Oli maanantai eli juuri sopiva baaripäivä minulle. Nautiskelin kaikki 5 annosta punaviiniä illan aikana. Edellisestä kerrasta tällä kaavalla lienee yli vuosi. Eikä siinäkään vielä kaikki! Poltin tupakkaa, jota en sitäkään ole tehnyt vuoden 2016 kesän jälkeen, kun olin jättänyt sen tavan lopullisesti kotitilalle Kivikkolaan.

Tuon illan aikana vahvistui monta asiaa, joista olen tyytyväinen. Olen pitkällä sieltä, mistä joskus lähdettiin. Se on oma tarinansa se.

Peliliikkeideni lopputulos tälle kuun kierrolle oli nyt kuitenkin se, että olin valjastanut pirun punaisena hehkuviin valurautavankkureihinsa…  Saatana 1, EijaSelina 0.

Tags

Comments are closed