Ihminen oppii parhaiten kantapään kautta. Pistää pohtimaan, että millaiset ovat näiden pelkäävien päättäjien oppiläksyt, jotka ovat sitä mieltä, että vesistöjen pilaaminen on välttämätöntä taloudellisen edun tähden. Finnpulp Oy suunnittelee maailman suurinta sellutehdasta Kuopion Sorsasaloon.

Ihminen, sinä et omista maata. Sinä olet osa maata. Jos tuhoat sen, tuhoat itsesi.

On mielipuolista, että tällaisia hankkeita otetaan käsittelyyn, kun ympäristöhaitat ovat näin räikeän selkeät. Terveempi uusi sukupolvi, jonka kärkijoukoissa puskan raivaajana itsekin kävelen, pitää tätä ”mielen hulluutta” naurettavana. Samaan aikaan Kuopio on sitoutumassa Järvi-Suomen peruskirjaan, jonka tarkoitus on suojella vesistöjä.

Ihmisten vakava sisäinen ristiriita, epätasapainotila, ajaa ihmisen tuhoamaan oman elinympäristönsä. Erillisyyden traumat ovat yksi juurisyy ihmisen vinksahtaneeseen arvomaailmaan, jossa raha ajaa terveyden edelle ja tällaisia hankkeita ylipäänsä suunnitellaan.

Ainoa lääke on hoitaa juurisyyt, ratkaista traumat ja tulla tietoiseksi sisäisestä epätasapainosta, jotta sairas käyttäytyminen voi muuttua. Ketään ei voi pakottaa ottamaan vastuuta omasta paranemisestaan. Se on yksilön vapaa valinta.

Vain pieni osa vanhempieni sukupolvesta on kykenevä ottamaan tätä vastuuta. Toisille taakat ovat liian suuret, mikä on täysin ymmärrettävää. Isossa kuvassa jokaisella on sielun tie, jonka hän on valinnut tänne tullessaan.

Pelko ajaa tiedostamattoman, egoonsa samaistuneen päättäjän toimia ja lausuntoja. Se on täysin inhimillistä. Toisaalta pelko ajaa myös niitä, jotka alentuvat haukkumaan tai syyttelemään näitä elinympäristöllemme haitallisia päätöksiä tekeviä pelkääjiä. Molemmat ovat vastuuttomia eikä sellainen johda yhteiseen hyvään, jota tavoitellaan.

Viisautta ja todellisia elinympäristöämme palvelevia tekoja näyttää olevan ne teot, jotka konkreettisesti vähentävät konflikteja ihmisten välillä sekä edistävät niitä ilmiöitä, jotka palvelevat kaikkien hyvää äitimaata kunnioittaen.

Näiksi teoiksi voitaneen katsoa oikean tiedon jakaminen ilman väkivaltaista kommunikointia tai keskustelua ketään kohtaan sekä muiden äitimaata kunnioittavien alueen taloudellista hyvinvointia ja työllisyyttä kasvattavien aikeiden voimallinen eteenpäin vieminen.

On hyvin vanhanaikaista vähätellä kestävän kehityksen kannalta edullisia aikeita tai ajatella, että jos joku voittaa, toinen väistämättä häviää. Tällainen ajattelu on oire erillisyyden ja puutteen traumasta.

(Alkuperäinen teksti on julkaistu Kuopion kaupunkilehdessä elokuussa 2019.)

Category
Tags

No responses yet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *