BLOGI

Tarinani sokeririippuvaisena

KUUNTELE TÄSTÄ OSA 1

KUUNTELE TÄSTÄ OSA 2

 

Haluan kertoa nyt omasta syömisongelmastani. Ruoka ja syöminen ovat olleet aina heikoin lenkkini, mutta nykyään myös vahvuuteni. Ongelmani kärjistyi sen jälkeen, kun läheisriippuvuusoireiden ilmeneminen katosi lähes kokonaan tehtyäni paljon henkistä työtä asian parissa. Ymmärrän niin, että olemuksen paraneminen tapahtuu asia ja aihealue, tai ongelma kerrallaan.

Ahmin ja minulla on tarve ”täyttää tai tunkea suu täyteen”.

Minun syömisongelmani aktivoituu silloin, kun olen yksin ja kun jokin ahdistus on päällä. Ahmin ja minulla on tarve ”täyttää tai tunkea suu täyteen”. Pureskelen pari kertaa ja nielen, jotta saan äkkiä lisää. Närpin ja napostelen ennen kuin saan atriani lautaselle ja kun lopulta istun lautaseni eteen, hotkin sen kiireellä ilmeisesti siksi, että saan lisää. Olen tutkiskellut toimintatapaani ja pohtinut miksi toimin näin. Tästä kaikesta nousee häpeää ja syyllisyyttä. Jos olen jonkin asteisen ahdistuksen kourissa, vaatii äärimmäisiä ponnisteluja ja täydellistä tietoisuutta, jotta kykenen syömään luonnollisesti ja normaalisti rauhassa terveellä tavalla. Lapsuudessani isäni hotki aina ruokansa ja oli kiire. Muistan äidin sanoneen minulle usein ”älä hotki” tai juustoa himoitessani lapsena sain kuulla ”älä syö, kun lihot”. Olin lapsena ”tunnettu” ruokahalustani. Nämä ovat varmasti monelle hyvin tuttuja juttuja.

Olen työstänyt tätä syömisasiaa aina sieltä teinivuosilta saakka. Menneen kesän suuret sisäiset oivallukset ovat vaikuttaneet merkittävällä tavalla syömiskäyttäytymiseeni. Suurien oivallusten tukena oli kirja Tietoinen syöminen, jonka avulla sain mahtavan kokemuksen siitä, miten parantavaa tietoinen syöminen voikaan olla. Toinen kirja joka on matkani varrella ollut merkityksellinen nimenomaan syömiskäyttäytymiseeni, oli Ranskattaret eivät liho. Sen asenne maailmalla on ollut minuun parantava vaikutus.

 …lisäksi toinen syömiseen liittyvä ongelmani on ollut voimakas sokeririippuvuus.

Nopean syömisen ja huonon pureskelun lisäksi toinen syömiseen liittyvä ongelmani on ollut voimakas sokeririippuvuus. Tämä on riippuvuus ihan kuten mikä tahansa muu riippuvuus: alkoholismi, tupakointi, huumeet, nuuskaaminen tai jokin muu mikä aiheuttaa riippuvuutta. Yhteiskunnassamme sitä on vain hankalampi havaita tai hyväksyä ongelmaksi, koska se on hyvin yleinen ja sille ollaan sokeita tai sitä ei haluta nähdä. Eikä elintarviketeollisuus tai ravitsemussuositukset tee asiasta yhtään helpompaa.

Alkoholista tai tupakasta vieroittuminen on sinänsä selkeämpää, en sano, että helpompaa. Alkoholin ja tupakan suhteen on helpompi erottaa missä riippuvuutta aiheuttavaa ainetta on ja missä ei. Sokerin kanssa on toisin. Vaatii vuosien työn, että saa riittävät taidot ja tiedot itselleen, joilla voi rakentaa sokerittoman ja myrkyttömän, OIKEASTI terveyttä tukevan MAUKAAN ruokavalion vaivattomasti niin, että se sopii myös omaan arkeen.

Minun sokeriholismini muodostuu haasteeksi silloin, kun koittaa juhlapyhät…

Minun sokeriholismini muodostuu haasteeksi silloin, kun koittaa juhlapyhät, muut juhlat, kyläilyt, matkat tai omat elämän muutokset kuten muutto tai muu ajanjakso, jolloin perusarkeni ja -ravitsemukseni rytmit ovat vaarassa sotkeutua ja elämän energiani käyttö voi horjahtaa epätasapinoon. Olen kuitenkin onnellinen sillä, halutessani saan korkin kiinni ja tiedän, miten se tehdään, miten autan itseäni. Olen peuhannut tämän elämäntapa-aihealueen ympärillä aktiivisesti yli 10 vuotta ja viime vuosina olen koonnut opit myös jaettavaksi muille.

Jos korkki narahtaa auki, ensimmäinen askel on myös laittaa se kiinni ja pullot pois silmistä. Joku voisi ehdottaa, että eikö kohtuus kaikessa ole se oikea ratkaisu. Riippuvaiselle ei ole. Toinen askel vapaaksi riippuvuudesta, on mennä astetta syvemmälle ja lähteä tietoiselle matkalle omaan sisimpään. Tähän tarvitaan halu, rohkeus ja tahto tehdä sinnikästä ja syvällistä työtä omassa henkisessä kasvussa. Tätä työtä olen itse tehnyt jo yli viisi vuotta.

Toivon, että jakamalla kokemukseni voin olla avuksi ja tueksi muillekin saman probleeman kanssa kamppaileville.

MUULLA AIHEESTA:

VIDEO sokerin vaaroista tästä http://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/01/11/prisma-totuus-sokerista

Artikkeli: Mitä elimistössäsi tapahtuu kun lopetat sokerin syönnin https://askelterveyteen.com/mita-elimistossasi-tapahtuu-lopetat-sokerin-syonnin/

Kommentit ja keskustelu

Kommentit on suljettu.