BLOGI

PMS – uhka vai mahdollisuus, osa 1/2

Siis mikä PMS? No se on se, kun nainen kiukuttelee ja oireilee mitä käsittämättömimmällä tavalla tietyssä kuukautiskiertonsa vaiheessa. Ja PMDD? Sama asia, mutta astetta vakavammat oireet mielentilan osalta. Tästä siis puhutaan nyt kahden artikkelin verran.

Tässä ensimmäisessä osassa tarkastellaan asiaa nykytiedon valossa ja muutamien ajattelijoiden näkökulmasta. Kerron myös oman näkemykseni aiheeseen vahvalta kokemuspohjalta. Joitain kokemuksiani aiheesta aiemmista vaiheistani löytyy täältä. 

Tarkastellaan ensin, mitä PMS tarkoittaa nykytiedon valossa ja mitä siitä tiedetään

Meri Leppikangas,  luontaishoitaja, yrttiasiantuntija Pohjois-Savosta, kirjoittaa seminaarityössään:
Premenstruaalinen oireyhtymä on yksi hormoniepätasapainon ilmiö; hyvin yleinen ja lähes normaalina pidetty. Lähes jokaisella lisääntymiskykyisellä naisella on jonkinlaisia oireita ennen kuukautisia, mutta se mikä niiden voimakkuus ja häiritsevätkö ne elämää, määrittelevät onko kyseessä PMS. Oireet alkavat, kun munasarjoista irronnut munasolu ei hedelmöitykään ja keho alkaa valmistautua kuukautisiin. Yleisiä oireita ovat mm. mielialojen vaihtelut, ärtyneisyys, masentuneisuus, turvotus, ummetus, ripuli, unettomuus, väsymys, voimattomuus, rintojen arkuus, päänsärky, selkä- ja nivelkivut, ruokamielihalut.

Hoitonetti.fi kirjoittaa seuraavasti: ”Prementruaalisyndroomasta on tehty paljon tutkimusta, mutta oireiden yleisyyden määrittelyä haittaa se tosiasia, että niitä esiintyy jossain määrin miltei kaikilla lisääntymisikäisillä naisilla. Oireiden toistuvuus ja niiden aiheuttama haitta pitkälti määrittelevät, onko kyseessä PMS vai ovatko oireet osana tavallista kuukautisvaihtelua.”

Echart Tolle, henkinen opettaja, luennoitsija ja kirjailija kirjoittaa kirjassaan Läsnäolon voima (s. 166) seuraavasti: (mieslukijoilleni haluan huomauttaa, että kirjoittaja on mies)

”Ellei nainen ole täysin tietoinen, hän on henkilökohtaisen kärsimyskehonsa ohella kytköksissä naisten kollektiiviseen kärsimyskehoon. Se sisältää naisten tuhansien vuosien kuluessa kärsimän tuskan, joka on seurausta naisten alistamisesta, orjuutuksesta, riistosta, raiskauksista, lasten synnytyksistä ja lasten menetyksistä. Monien naisten kuukautisten yhteydessä emotionaaliset ja fyysiset kärsimykset ovat seurausta uinuneesta kollektiivisesta kärsimyskehosta, joka herää yleensä tuossa vaiheessa. (Tähän itse naisnäkökulmasta korjaisin, että ennen kuukautisia, kierron päivine 14-28 aikana). Tosin jokin ärsyke voi saada sen hereille muinakin aikoina. Kärsimyskeho estää sen elämän energian vapaata virtaamista kehossa, jonka fyysinen ilmentymä on kuukautiset. Tarkastelkaamme hetken miten, tämä voi tarjota mahdollisuuden valaistua.”

Tolle kirjoittaa myös (s.168):

”Älkää siis käyttäkö kärsimyskehoanne persoonanne rakentajana. Käyttäkää sitä valaistumiseen. Muuntakaa se tietoisuudeksi. Parhaimpia ajankohtia siihen on kuukautisten aika. Uskon, että tulevina vuosina monet naiset tulevat nousemaan tietoisuuden tilaan tuona aikana. Tavallisesti se merkitsee monille naisille tiedostamattomuuden aikaa, koska heidät valtaa silloin naisten kollektiivinen kärsimyskeho. Heti kun olet saavuttanut tietyn tietoisuuden asteen, voit kääntää asian päinvastaiseksi. Sen sijaan, että taantuisit tiedostamattomuuteen, tuletkin tietoisemmaksi. Olen kuvannut tätä periaatetta jo aikaisemmin, mutta käykäämme sitä vielä hieman läpi – erityisesti suhteessa naisten kollektiiviseen kärsimyskehoon.

Kuukautisten lähestyessä, ennen kuin tunnet ensimmäisiä oireita siitä, mitä tavallisesti kutsutaan kuukautisia edeltäväksi kireydeksi – eli ennen kuin naisten kollektiivinen kärsimyskeho herää sinussa – valpastu ja ole läsnä kehossasi niin täydellisesti kuin mahdollista. Kun ensimmäinen merkki ilmenee, sinun on oltava kyllin valpas kyetäksesi `pyydystämään` sen ennen kuin se ottaa sinusta vallan. Ensimmäinen merkki saattaa olla esimerkiksi yhtäkkinen voimakas ärtymys, vihan välähdys tai se saattaa myös olla puhtaasti fyysinen oire. Mikä tahansa se sitten onkin, ota se kiinni ennen kuin se alkaa johtaa ajatteluasi ja käyttäytymistäsi.

Tämä merkitsee yksinkertaisesti sitä, että sinun on kohdistettava huomiosi tiiviisti siihen. Jos kysymyksessä on emootio, tunne sen taustalla oleva voimakas energialataus. Tiedä, että kyseessä on kärsimyskeho. Ole samanaikaisesti tämä tiedostaminen oli totea tietoinen läsnäolosi ja tunne sen voima. Jokainen emootio, jonka otat läsnäolosi piiriin, tyyntyy nopeasti ja muuttuu. Jos kyseessä on pelkkä fyysinen oire, siihen kohdistamasi huomio estää sitä muodostumasta emootioksi tai ajatukseksi. Ole vain jatkuvasti valppaana ja odota seuraavaa kärsimyskehon antamaa merkkiä. Kun se ilmaantuu, käsittele sitä samalla tavalla kuin edellistäkin.”

PMDD – astetta pahempi PMS

PMS haasteen esiintyvyys on arvioitu olevan enintään 20 – 25 %.  PMDD:n esiintyvyys on arvion mukaan 3 – 8 %. PMDD oireet eroavat PMS oireista siinä että kohdistuvat erityisesti mielen tilaan ja ovat erityisen rajut. Jopa itsetuhoisia ajatuksia voi esiintyä.

Lue lisää lääketieteellistä kulmaa PMDDstä tästä.  

Suuri mahdollisuus onneen

Oma kokemukseni ja totuuteni on, että kysymys näissä PMS ja PMDD-oireissamme on siitä, että naisen omat tarpeet sekä sisäinen sykli ja rytmi pyrkii esiin. Kun jokainen nainen oppii jälleen kuuntelemaan omia todellisia luonnollisia tarpeitaan, pääsemme jälleen tasolle, jossa näistä oireista tulee kunkin yksilön ohjaavia ominaisuuksia.

Lopulta oireet lakkaavat ilmenemästä oireina ja niistä tulee pikemminkin naisen omaa sisäistä merkkikieltä. Nainen oppii kuuntelemaan, tulemaan läsnäolevaksi omassa kehossaan ja tunnistamaan sekä kunnioittamaan omaa ohjaustaan. Näiden oireiden äärellä meidän on pakko tasapainottaa ruokavaliomme ja alkaa hoitaa kehoamme.

Osassa 2/2 kerron aika rankan oman kokemuksen PMS – ajasta sekä teorian siitä, miten nainen voisi hyödyntää PMS aikaa omassa kasvussaan.

Kommentit ja keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *