BLOGI

Perinteinen parisuhde, ei kiitos.

KUUNTELE BLOGI TÄSTÄ

Parisuhde. Kaipaan puolisoa. Ihmissuhteiden kentässäni puolison paikka ammottaa tyhjyyttään, vaikka ikänikin on jo yli kolmen kymmenen. Haluan parisuhteeseen! Sitten tapaan ihmisen. Ihastun. On vaikeaa keskittyä muuhun. Kiinnostukseni aiemmin minua kiinnostaneisiin asioihin vähenee.

Mieleni luo uskomattoman vyyhdin tarinoita, siitä mitä tästä voisi syntyä tai ei voisi ja miksi. Tapailemme. Tähtäimessä seurustelu ja odotukset sen kun kasvaa. Tuskastun välillä, kun haluaisin jo tietää mihin tämä johtaa ja johtaako tämä siihen unelmien liittoon?!

Alamme seurustella. Alan pikkuhiljaa huomata kaikkia ärsyttäviä piirteitä miehessä… Joudun tekemään myönnytyksiä ja luopumaan joistain omista tarpeistani. Vaadin myös miestäni luopumaan joistain asioista, jotka eivät minusta sovi kuvioomme. Hän on samaa mieltä. Alan odottaa, että muuttaisimme yhteen…

Tätä mallia minä toistin, mutta se ei koskaan sopinut minulle. Täytyi oivaltaa jotain uutta.

PERINTEINEN PARISUHDE VRS UUSI OIVALLUS

Tässä blogissa vertailussa on perinteinen parisuhde ja uudenlainen käsitys parisuhteesta, jota itse kutsun ihmissuhteen palatsiksi. Ehkä haluat lukea ensin siitä, miten käsitykseni on muodostunut sisäisien kasvutöiden kautta.

Seuraavassa paneudun 5 vaiheeseen. Vertaan vanhan ja uuden käsitykseni eroja kussakin vaiheessa.

Puhetta ihmissuhteiden temppeleistä livetallenteissa täällä, tervetuloa mukaan.

1. Kaipausta parisuhteeseen vrs eloa erilaisissa ihmissuhteen temppeleissä

Silloin kun vahvasti koin ihmissuhdekenttäni “ympyräteorian” kautta (katso kuva täältä) kaipasin puolisoa välillä sietämättömästi, koska näkemykseni mukaan puolison paikka ammotti tyhjyyttään ihmissuhteiden kentälläni.

Nyt eläessäni ihmissuhteiden temppeleissä, en niinkään koe tuota raastavaa kaipuuta tai puutetta, jossa joku paikka elämässäni olisi tyhjä ja jonka voi täyttää vain puoliso. Silloin, kun tunnistan kaipaavani jotain, hiljennyn ja käännän huomion sisälleni. Kuuntelen, mitä kaipaan? Mikä osa minusta kaipaa ja mitä?

Usein se on nainen, joka kaipaa läheisyyttä ja naisen hyvinvoinnille tärkeitä asioita. Kuunkierron vaiheesta riippuen. Usein huolehdin tarpeeni kuntoon tantristen ihmissuhteideni avulla, tantrailloissa ja tanssimalla sekä juttelemalla niiden ihmisten kanssa, jotka tuntuvat sopiville tilanteessa. Toisinaan kaipaaja on sisäinen lapsi, joka kaipaa huomiota eri tavoin, milloin mitäkin, hupia tai syliä.

2. Kohtaaminen ennen parisuhdetta vrs uusi ihmissuhteen temppeli muodostuu

Ennen ”temppelielämää” tavatessani uuden kiinnostavan miehen, erityisherkälle tyypillisesti aistin asioita todella voimakkaasti. Kiinnostukseni omaan arkeeni väheni huomattavasti ja olisin halunnut intensiivisesti tutustua mieheen. Pahimmillaan lensin miltei kokonaan ulos omasta elämästäni ja kaikki huomioni kohdistui tähän kiinnostuksen kohteeseeni. Tähän liittyi noissa tapauksissa voimakkaasti silloin vielä hoitamaton läheisriippuvuus.

Temppelielämän alettua kaikkien uusien ihmisten kohtaamisesta on tullut minulle kiinnostava ja innostava, vilpitöntä uteliaisuutta herättävä kokemus. Jokainen muodostuva temppeli on uniikki kaikilla tasoilla kaikissa erilaisissa laaduissaan ja sävyissään. Temppelien erilaisuudesta voi lukea täältä.


3. Tutustuminen vrs temppelin vaaliminen

Tutustumisvaihe ihmissuhteessa oli minulle ennen jotenkin tuskallista ja kiduttavaakin. Halusin mahdollisimman pian vakiinnuttaa suhdetta ja olla jotenkin varma, että suhde on tietynlainen ja jatkuu tietyllä tavalla. Monesti jo tapailuvaiheessa omasta elämästä saattoi alkaa jäämään pois joitain asioita, harrastuksia tai ihmisiä, jotka olisivat kuitenkin olleet itselle merkityksellisiä ja tarpeellisia.

Temppelielämään siirryttyäni olen oppinut, että ainoa mitä tiedän todeksi ihmisestä, on se mitä hän on minulle selkeästi ilmaissut ilman tulkinnan varaa. Muut tarinat ovat mieleni tarinoita, joita tulee tarkastella kriittisesti eikä niitä pidä sotkea totuuteen. Jokainen hetki näissä ihmissuhteissani on arvokas ja haluan olla parhaalla mahdollisella tavalla läsnä kunakin hetkenä ja kunnioittaa kutakin omassa erityislaatuisuudessaan.

Enää minulla ei ole kiire minnekään, koska kykenen kohtaamaan ajassa nousevat omat tunteeni ja tutkimaan niitä rehellisesti. Ei tarvitse paeta enää mitään. Tiedän ja tunnen tarpeeni enkä suostu enää luopumaan niistä asioista tai ihmisistä, jotka ovat minulle tärkeitä. Jos luopuisin tiedän, että se aiheuttaisi harmia kaikille.

4. Seurustelupäätös vrs temppelistä palatsiksi

Perinteiseen parisuhteeseen päädyttäessä koitti päivä, jolloin tavalla tai toisella katsoimme seurustelun alkaneeksi. Tällöin en edes tiedostanut, että seurustelun alettua olin sujauttanut itseni siihen omaan ahtaaseen laatikkooni, joka muodostui sanomattomista ja tiedostamattomista, itsestään selvänä pidetyistä “säännöistä”.

Laatikko muodostui siitä mitä minun päässäni parisuhde tarkoitti, mitä on pettäminen ja mistä olen tilivelvollinen toiselle. Ja näin olin ahtaassa aitauksessa, jossa en loppujen lopuksi sopinut elämään ja toteuttamaan itseäni.

Temppeliteoriaani parasta aikaa todeksi eläen ihmissuhteissani, pääsen nyt kokemaan ja tutkimaan, miten temppelistä ajan saatossa kenties muodostuu palatsi?

5. Saman katon alle vrs palatsi fyysistyy

Seurustelu päätöksen jälkeen omat suhteeni päätyivät saman katon alle hyvinkin nopeasti. Erityisherkkänä naisena en aiemmissa suhteissani vielä ymmärtänyt oman tilan tarvettani. Menin epätasapainoon, kun en osannut ottaa tilaa ja tulin kiukkuiseksi ja hankalaksi.

Jos ja kun palatsi jostain tempppelistä muodostuu niin miten ja missä vaiheessa palatsi sitten fyysistyy? Siirtyykö postiosoite samaan luukkuun? Sitä en vielä käytännössä tiedä, mutta kirjoitan lisää heti kun kokemusta karttuu.

Miten palatsi eroaa temppelistä?

Omalla kohdallani se tarkoittaa sitä, että huomioni ja energiani viettää aikaansa keskimäärin eniten tässä ihmissuhteen palatsissa. Palatsiin olennaisena osana kuuluu tantrinen seksi ja eroottinen elämä ylipäätään. Ei kuitenkaan tarkoita että siellä missä tantrinen erotiikka, siellä palatsi.

Perinteinen parisuhde katsoo kulttuurissamme useamman eroottisesti virittyneen suhteen pettämiseksi (jokin on joltain pois) ehkä siksi, että se on sääntö ja aiheuttaa vaikeita tunteita. Palatsiteoria lähestyy asiaa yksilötasolla toteutuvana monitasoisena ilmiönä, ei niinkään sääntöjen tai väärin tekemisen näkökulmasta.

Katson että olennaisempaa on kokonaisvaltainen tasapaino, temppelien vaaliminen ja tarkastelu esimerkiksi näillä kuudella alueella.

Voiko sitten palatseja olla useita? Omalla kohdallani en näe useita, koska koen että aikani eikä energiani riitä useampaan eikä olemukseni pysy tasapainossa, jos palatseja olisi useampia.

Millaisia kokemuksia ja oivalluksia sinulla on parisuhteesta ja sen eri malleista?

 • Näin vähennät kipua tuki- ja liikuntaelimistössäsi

  • 22.12.2019

  Näin vähennät kipua viiden vinkin voimin! Sammutin auton moottorin parkkipaikalle onnellisena löytämästäni 4 tunnin kiekkopaikasta, samalla ohittaen ajatusta 3 tuntia aiemmin saamistani 35 euron parkkisakoista.…
  Lue koko kirjoitus

 • Oletko koskaan antautunut oikein kunnolla?

  • 22.12.2019

  Tässä postauksessa jaan sinulle kokemukseni kannatelluksi antautumisesta tantrisessa harjoituksessa ja haastan myös sinua vähän pohtimaan omia kokemuksiasi. Elämälle, itsellemme ja toiselle ihmiselle kannatelluksi ja tuetuksi…
  Lue koko kirjoitus

 • KOLUMNI Mitä on rakkaus?

  • 22.12.2019

  Media työntää meille epäterveen rakkauden draamaa, jossa ehdollinen rakkaus käy sairasta vaihtokauppaa milloin mistäkin. Ihmiskunnan tiellä ovat menneet puurot ja vellit sekaisin kauan sitten. Nyt…
  Lue koko kirjoitus

Kommentit ja keskustelu

4 vastausta artikkeliin “Perinteinen parisuhde, ei kiitos.”

 1. Päivi sanoo:

  Mielenkiintoista luettavaa, teksti on oivaltavaa. 🙂

 2. Jukka sanoo:

  👍👍👍

 3. jukka kinnunen sanoo:

  mitäs ne harrastukset sitten ovat jotka ovat joutuneet väistymään, kun olet muodostanut parisuhteen?

 4. Eija Selina sanoo:

  Saatoin “syrjäyttää” itselleni tärkeitä asioita perusarjessa kuten riittävästi liikuntaa, tyttöystävien kanssa ajan viettoa, omat ravitsemukselliset tarpeet ja monet muut. Hyvä kysymys, kiitos. Millaisia haasteita sinulla on ollut suhteissasi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *