BLOGI

Näin vähennät kipua tuki- ja liikuntaelimistössäsi

  • 22.12.2019

Näin vähennät kipua viiden vinkin voimin!

Sammutin auton moottorin parkkipaikalle onnellisena löytämästäni 4 tunnin kiekkopaikasta, samalla ohittaen ajatusta 3 tuntia aiemmin saamistani 35 euron parkkisakoista. Harmi, etten voinut hyödyntää tuota luksuspysäköintilupaani tänään, sillä olin juuri saapunut Ouluun rentoutusohjaaja koulutuksen 5. lähimoduuliin.

Vedin kuskin oven kahvasta ja aloin työntää ovea auki, kun raastava, naaman irvistykseen vääntävä, vihlova kipu poltti vasenta olkapäätäni. Olin kärsinyt tästä käden liikettä rajoittavasta olkapään etuosalle asettuneesta kivusta nyt kuukauden päivät. Noustessani ulos autosta saatoin kuitenkin olla onnellinen siitä, että syksyn mittaan trampoliinituntien stimuloimana tullut alaselän kipu oli hävinnyt edellisen viikonlopun tantraintensiivin jälkeen.

Näin vähennät kipua 1. Tarkasta asenteesi. Harjoittele armollisuutta ja kärsivällisyyttä. Ole tarkkana ettet sorru marttyyriuteen ja uhriutumiseen kipujen kanssa. Se ei nimittäin auta sinua.

Tuki- ja liikuntaelimistöni kipuineen on ollut heikoin lenkkini tässä elämässä

Ilman tietoista hyvinvoinnin elämäntapaani johon elämä minut ajoi, olisin luultavasti mielenterveyteni romuttuessa antanut leikellä itseni.

Mikäli tilastoihin on uskominen, tätä nykyä olisin hyvin todennäköisesti sairaseläkkeellä oleva 33 vuotias alkoholisti, jos edes hengissä enää. Sinnikkyyteni, rohkeuteni ja uskoni ansiosta näin ei kuitenkaan ole.

2. Puhdista ruokavaliosi kaikista myrkyistä. Siirry luomu ruokaan, kuluta Hevi osastoa ja vältä kaikkia valkoisia elintarvikkeita paitsi kukkakaalia. Suosi hyviä rasvoja kuten omega3 merestä, oliiviöljy ja luomu kookosöljy.

Elämää kivun kanssa

Kehon krooninen tuki- ja liikuntaelimistöön liittyvä kipuilu alkoi tuntua ensimmäistä kertaa kunnolla ollessani armeijassa. Varustevyön kantaminen tuotti suunnatonta tuskaa rakenteellisesti ahtaaseen rintarankaani ja kaularangassani paikannettuun oikonotkoon. Marsseilla tuska yltyi ja en tiennyt olisinko itkenyt vai nauranut. Itsepäisyyttäni vastaan oli pakko nöyrtyä ja keskeyttää. En halunnut rikkoa itseäni.

3. Rakenna elämäntapasi kehosi tarpeita kunnioittaen. Etsi itsellesi hyvä fysioterapeutti.

Sirkukseen pienessä laatikossa

Ollessani 28 vuotias, ortopedi kertoi, että vasemmassa polvessani on vuosia aiemmin tehdyn eturistisideleikkauksen jälkeen syntynyt laaja nivelrikko. Samaan hengen vetoon hän totesi, että nivelmateriaalini elastisuuden perusteella pärjäisin hyvin sirkuksessa. Aloin miettiä, että ehkäpä taittelenkin itseni pieneen laatikkoon seuraavaksi jouluksi ja lähetän ystävälle joululahjaksi itseni…

Jo ennen polven tilan toteamista olin kärsinyt välilevyn pullistuman aiheuttamasta kehon kipuilusta. Joogaohjaajakoulutus vei mennessään välilevyn pullistuman aiheuttamat oireet, mutta entisestään rajoittavammat polven haasteet veivät ohjaamisen mahdollisuudet sellaisena, kun olin taitoani kuvitellut hyödyntäväni.

4. Liikunta on lääkettä siedettävissä kipurajoissa. Valitse sopivat lajit ja opettele nauttimaan niistä viikoittain. Mitä enemmän aktiivista aineenvaihduntaa, sitä helpompi sinun on olla.

Näin vähennät kipua: elimistön toiminnot kuntoon.

Omituiset olkapäät

Ortopedin ihmetyksen aiheet eivät loppuneet siihen. Varjoainekuvasta hän totesi, että olkapäideni nivelpinnat olivat kummallisimmat, mitä hän oli uransa aikana tavannut; aivan liian iso olkaluu olkanivelen pintaan nähden.

Eipä ollut ihme, että olkapääni kipuilivat, kun rakenteellisesti huomattavan pitkiin käsiini annettiin vipuvarreksi vielä tennismaila. Pallon mukana saattoi kaverin puolelle lentää maila käsivarren kanssa…

5. Jätä pois elämästäsi alkoholi ja muut toksiinit. Sekä etsi itsellesi hyvä traumaterapeutti.

Tutkimusmatkalle kivun sanomaan

Oulussa rentoutusohjaajakoulutus päivien aikana teimme paljon harjoituksia. Minulle harjoitukset olivat tuttuja. Harjoitusten aikana tutkiskelin olkapään kipua. Mitä kipu halusi minulle viestittää?

Muutaman harjoituksen jälkeen tunnelma ja löydökseni olkapääni kivusta kiteytyivät tunteeseen, että minulla on tarve laittaa käteni vaalean punaiseen kantositeeseen.

Mistä kantoside kertoi ja miten tämä liittyy tantriseen kokemukseen? LUE LISÄÄ TÄÄLTÄ!

Kommentit ja keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *