BLOGI

Minä ja maito

Maitokeskustelu käy mediassa kuumana, joten kerrompa tarinani minäkin:

On aamu. Herään ja kömmin 50- lukulaisen rintamamiestalomallisen kotitalomme yläkerran huoneestani alas tupaan. Ylläni on violetti ”rimpsupaita”. Sen hihoissa ja helmassa on rimpsuja, jotka hipsuttavat ihoani. Olen kuusi vuotias. Kipitän keittiöön, otan jääkapista maitokannun, jossa on navettamme tankista otettua lehmän maitoa. Ravistelen kannua raivokkaasti. Teen sen siksi, koska haluan sotkea pinnalle nousseen rasvan maidon sekaan. Kaivan Pocahontas- mukini kaapista, nostelen Oboe-kaakaojauhetta mukin melkein puolilleen ja kaadan maitoa päälle, sekoitan kiivaasti lusikalla ja tyrkkään mukin mikroon. Äiti seurailee touhujani sivusilmällä. Meinaa vilustaa. Otan haalean kaakao kupin mikrosta, kannan sen kiireellä tuvan pöytään, istun pitkän penkin päähän ja ryystän kupillisen niin antaumuksella, etten muista edes hengittää. Kaakaoviikset jäävät naamaani. Kiipeän tuvan uunin päälle odottamaan isää aamulypsyltä.

Sittemmin jääkaappiimme alkoi ilmestyä rasvatonta maitoa, kun 90- luvulla rasvakauhun lietsominen lähti valtion ravitsemussuositusten toimesta käsistä maassamme. Äitini, joka halusi syödä terveellisesti, oli yksi sadoista tuhansista uhreista tässä pelottelukaaoksessa; tyydyttynyt rasva on vaarallista terveydelle.

Minä olin terveydestä ja ravinnosta kiinnostunut jo varhain 12- vuotiaana ja aloin noudatella suosituksia enemmän ja tarkemmin iän karttuessa. Kuitenkin 2009 sisäinen ristiriitani terveellisyydestä ja kehon viesteistä kasvoi kasvamistaan; ei terveellinen voi olla pahaa. Tuskin kukaan voi väittää, että rasvatonmaito tai rasvaton juusto olisivat hyvää verrattuna kermaan tai voihin. Aloin itse selvittää asiaa ja selvittelyn tuloksena muutin ruokailutapani rasvojen ja viljojen osalta lähes päinvastaisiksi kuin valtion toimesta suositeltiin.  Silloin jätin maidonjuonnin pois kokonaan, mutta käytin edelleen maitotuotteita kuten voita, turkkilaista jogurttia, kermaa, raejuustoa ja raakamaitojuustoja.

Elämäni helpottui ja oloni koheni huomattavasti. Erilaisia oireita kuten erittäin epäsäännöllinen kuukautiskierto säännöllistyi lähes täydelliseksi, sokerihimoni lientyi merkittävästi ja aivosumu katosi sekä vireystasoni kohosi huomattavasti. Suurimmat muutokset koin juuri mielialoissani, ne tasoittuivat ja paranivat.

Myöhemmin olen entisestään vähentänyt maidon käyttöä, koska tiedän ja tunnen se kuormittavan ja soluja limoittavan vaikutuksen kehossa. Nykyään nautin kermaa ja jogurttia satunnaisesti ja juustoja hieman useammin.

Maitotuotteiden tilalle ovat tulleet entistä enemmän pähkinät, kookoskerma, marjat, avokadot, omenat, ja muut kasvikset ja vihannekset sekä korkealaatuinen proteiinijauhe.

Mielipiteitä ja näkemyksiä on paljon, mutta parasta mitä voit itsellesi tehdä, on antaa itsellesi mahdollisuus kokeilla. Kokeile kuukausi ja palaa entiseen, jos se oli parempi.

Klikkaa: Haluatko puhdistaa elämääsi ja kokea jotain mitä et ole ennen kokenut?

Tomi Kokko aiheesta Helsingin Uutisille

Kommentit ja keskustelu

Kommentit on suljettu.