BLOGI

KOLUMNI Raha räjähtää taivaalle

”No pysyykö nuo nyt varmasti pystyssä?!” nuori nainen kysyy epäillen katsellessaan huojuvia pommeja tikkujen nokassa. ”Lapset pois sieltä nyt!” hermostunut äiti huutaa komentaen. On uusi vuosi. Istun mökin terassilla teekuppini kanssa villabontsooni kääriytyneenä ja kuuntelen pauketta ympärilläni.

Sieluni silmin näen kuinka kymmenet tuhannet, sadat tuhannet, miljoonat eurot räjähtelevät tänä yönä taivaalle Suomen yllä. Samaan aikaan sieluni silmin näen ja sydämessäni tunnen kuinka sadat ja tuhannet lapset ja nuoret kärsivät mielenterveyden ongelmista ja liian moni suomalainen harkitsee itsemurhaa ulospääsynä ahdistukseensa. Mikä tässä ei nyt täsmää?

Ensimmäiset ilotulitteet maailman historiassa ammuttiin taivaalle tiettävästi jo ennen ajan laskun alkua tarkoituksena häätää pahoja henkiä. Suomen taivaalle ensimmäiset räjähteen ammuttiin 1810. Sittemmin kun ruudin keksijät vahingossa onnistuvat saamaan väriä räjähtelyyn, ilotulitukset levisivät varakkaan kansanosan juhliin.

Matkalla tähän päivään raketit tulivat osaksi raakaa bisnestä ja nyt tämä bisneksen haara nyhtää yli viiden miljoonan liikevaihtoa. Palveleeko tämä elämää? Kun nyt tässä pohdin nykykulttuurimme tapaa ilo- tai surutulittaa, se tapahtuu yleensä uuden vuoden juhlissa ja muissa tilaisuuksissa pimeään aikaan. Tekee mieli pohtia, miksi nykyään vielä järjestämme ilotulituksia? Ymmärrykseni on, että ei pahojen henkien pois ajamisen takia?

Lienee kyseessä tarve ohjelmalle, yleensä ulos kylmiin olosuhteisiin. Nykyälykkyyden nimessä kysyn, olisiko jo aika päivittää tämä räjäyttelykulttuurimme johonkin vähemmän haittaa aiheuttavaan, enemmän terveen kokonaisvaltaisen elämyksen tuottamistapaan?

Poikkeuksetta lähes joka vuosi kuulemme uutisista rakettien aiheuttamista silmävammoista ja tulipaloista. Unohtamatta surullisen kuuluisaa Komet Bomb 3-tapausta. Joka vuosi miljoonat lemmikit kärsivät kodeissa, puhumattakaan Suomen luonnon omista eläimistä. Eikä ole kehumista jätteen määrässä, mitä raketit jättävät jälkeensä.

Mitä tilalle? Ohjelmaa kyllä tarvitaan.

Tässä omat suosikkini TOP 3:
1. Ilotulituksen järjestäjät ylpeänä juhlallisesti ilmoittavat fanfaarien kera komean ja vauhdikkaan kuoroesityksen jälkeen, että olemme siirtyneet ajassa eteenpäin ja tämän vuoden ilotulitebudjettimme kokonaisuudessaan on lahjoitettu alueemme lasten ja nuorten mielenterveyden edistämistyöhön.
2. Paikalliset toimijat järjestävät hyväntekokeräyksiä ja keräävät kansalta rakettirahat vanhustyöhön
3. Tulituksen sijaan näyttävää uudenlaista laser/ledivaloa, musiikkia ja tanssia.

Kolumni on julkaistu Kuopion kaupunkilehdessä

Lue lisää uuden vuoden aatoksista täältä

Ja paras uuden vuoden seurapeli täältä.

Kommentit ja keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *